Az ellenzék szerint Szolnok nem kér az akkugyárból

Megosztás

Ellenzéki önkormányzati képviselők azt kérik Szalay Ferenc fideszes szolnoki polgármestertől, hogy valljon színt: lesz-e akkumulátorgyár Szolnokon. A képviselők tudni vélik, hogy lesz, erről Szalay már decemberben egy kínai küldöttséggel is tárgyalt.

Tóth Áron, az LMP megyei elnöke és Füle István, a DK önkormányzati képviselője tartott szerdán sajtótájékoztatót egy akkumulátorgyár esetleges Szolnokra kerülése ügyében.

Tóth Áron elmondta, hogy maga Szalay posztolta ki közösségi oldalára, hogy bővíteni szeretnék Szolnokon az ipari parki lehetőségeket. Az elnök ezzel kapcsolatban azt kéri Szalaytól, hogy valljon színt és mondja meg egyértelműen, tervez-e a város akkumulátorgyárat telepíteni a városba. Ez egyébként egy országos tendenciába illik, hiszen egyre több helyről tudható, hogy ott akkumulátorgyárat terveznek. Tóth Áron azt kérdezi Szalaytól, mondja meg, folytatott-e ezzel kapcsolatban tárgyalásokat.

Az LMP álláspontja az, hogy egy ilyen volumenű beruházásról nem lehet a lakosság megkérdezése nélkül dönteni, eleve nem lehet a hátuk mögött egy ilyen projektet előkészíteni.

Tóth Áron kiemelte, hogy eddig azt hangsúlyozták a döntéshozók, hogy mekkora kincs a Tisza és a Zagyva a város számára, hát most is jusson az eszükbe ez a kijelentés, ugyanis egy akkugyár jelentős vízigényű és erősen szennyező lehet.

Az LMP szerint az is aggályos, hogy ki fog ezekben a gyárban dolgozni, ha ez mégis megépülne, hiszen ekkora munkaerőkapacitás nem áll rendelkezésre Szolnokon és környékén.

Füle István elöljáróban azt mondta, hogy a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen – ahol a víz- és csatornaművek sorsáról döntenek majd – ötpárti egyeztetéssel önálló képviselői indítványt fog beadni, ami arról szól majd, hogy Szolnokra ne telepítsenek aksigyárat.

A legfőbb probléma ezzel az, hogy nincs átláthatóság és demokrácia ebben a témában. Az embereket nem kérdezik meg, illetve az állami szabályozás nem a lakosságnak, hanem a beruházó multinak kedvez. Az esetlegesen jelentkező problémákat segít nem megoldani az állam, a kormány. Az eddig működő gyár esetében is megmutatkozik szerinte, hogy igyekeznek a szőnyeg alá söpörni a felmerülő gondokat.

Hiába is hivatkoznak a Németországban létesített akkugyárakra, ott más, komolyan vett szabályozások vannak.

A lehetséges helyszín, Abony felé a 32-es út mellett?

Füle István is feltette a kérdést, honnan veszik majd a munkaerőt, lesz-e Szolnokon is elegendő, ha netán megvalósul a beruházás. Adott esetben a hivatalosan elutasított migránsok jöhetnek szóba egy-egy ilyen gyár esetében munkavállalóként.

Találgatások vannak csak, merthogy érdemi tájékoztatást itt sem kaptak a debrecenihez hasonlóan a helyi lakosok, de még az önkormányzati képviselők sem.

Ezért is kérik, hogy adjon tájékoztatást arról, terveznek-e Szolnokra akkugyárat létesíteni?

Az már a sajtótájékoztatón kívül hangzott el, hogy úgy tudják, Szalay Ferenc decemberben kínai delegációval tárgyalt, mégpedig akkugyár létesítése ugyében.

Képünkön Tóth Áron (balra) és Füle István

Kapcsolódó cikkek